Prof. Temel Yılmaz’ın açıklamaları eczacıları kızdırdı.. Özür bekliyorlar..
TEİS, Türkiye’de henüz satışı olmayan ve yan etkisi zayıflama olan popüler diyabet ilacı ile ilgili olarak, tüm eczanelerde el altından ve de internetten satıldığına yönelik ifadeleri nedeniyle Prof. Dr. Temel Yılmaz’dan eczacı kamuoyu adına özür beklediklerini açıkladı
11 Eylül 2024 - 01:33

Prof. Dr. Temel Yılmaz’ın geçtiğimiz hafta Hürriyet Gazetesinde yayınlanan açıklamaları eczacıları kızdırdı.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan imzasıyla yayınlanan “Eczanelerimizi hedef alan asılsız iddialara cevap” başlıklı karşı yazıda, Prof. Dr. Temel Yılmaz’ın eczacı kamuoyundan özür dilemesi istendi.

Olay şöyle gelişti:

Türk Diyabet Vakfı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Temel Yılmaz, dünyaca popüler hale gelmiş, yan etkisi zayıflama olan bir diyabet ilacının Türkiye’deki illegal satışları hakkında Hürriyet’e şu açıklamada bulundu:

Bavulla taşıyorlar

“Fakat Türkiye tıp tarihinde ve meslek hayatımda ilk kez, bir ilacın neredeyse tüm eczanelerde el atından ve de internetten bu kadar çok satıldığını görüyorum. Özellikle Azerbaycan, Bulgaristan, Yunanistan gibi komşu ülkelerden, muhtemelen bavul ticareti şeklinde, illegal olarak getirtiliyor, karaborsa satılıyor. Sağda solda kimi görsem bu ilaca başlamış. Bir çılgınlıktır gidiyor.”

Dr. Yılmaz’ın bu ifadeleri üzerine, Tüm Eczacı İşverenler Sendikası’nın (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan bu iddialara cevap verdi.

Saydan verdiği cevapta, “Tüm meslektaşlarımızı hedef alan itham ve ifadeleriniz için eczacı kamuoyundan deontoloji, etik kurallar ve kanuni zorunluluk gereği özür dilemenizi beklediğimizi bildirir, tüm yasal haklarımız saklı kalmak kaydıyla bilgilerinize sunarım” dedi.

TEİS’in yazılı cevabı şöyle;

Eczanelerimizi hedef alan asılsız iddialara cevap

Sayın Prof. Dr. Temel Yılmaz,

Türk Diyabet Vakfı Başkan Yardımcısı

6 Eylül 2024 tarihinde Hürriyet gazetesinde yayınlanan röportajınızda ülkemizde resmi olarak henüz kullanıma sunulmamış ve yan etkisi zayıflama olan diyabet ilacı ile ilgili açıklamalarınızda yer alan, mesleğimiz için ön yargılı ve suçlayıcı hatta tüm eczanelerimizi zan altında bırakan ifadelerinizi büyük bir teessür ile okuduk.

Bir bilim adamına yakışmayacak bir şekilde somut bir veriye dayanmayan ve tüm meslektaşlarımızı itham eden açıklamalarınız gerçeği yansıtmadığı gibi son zamanlarda hedef haline getirilen sağlık çalışanlarına yönelik saldırıların üzücü bir örneği olarak addetmekteyiz.

Sayın Yılmaz,

Eczanelerimiz, el altından ya da kaçak ilaç satışı gibi yasa dışı faaliyetlerde bulunmaz, bulunamaz. Zira bu tür eylemler, Türk Ceza Kanunu'na göre ağır cezaları olan suçlar olup, meslekten men ve hapis cezası dahil olmak üzere ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalınır.

TCK’nın Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak biçimde ilaç yapma veya satma başlıklı 187. Maddesi (1) “Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak biçimde ilaç üreten veya satan kimseye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve adlî para cezası verilir. (2) Bu suçun tabip veya eczacı tarafından ya da resmi izne dayalı olarak yürütülen bir meslek ve sanatın icrası kapsamında işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır.” 

Amir hükmünü içermekte olup normal vatandaşın yapması durumunda verilecek cezanın üçte bir oranında arttırılacağı bir suçu sizin ifadenizle neredeyse tüm eczaneler tarafından işlenmesi mümkün değildir. İnternet üzerinden, sosyal medya ve pazaryerlerinde eczane logosu ya da ismi kullanılarak sahte ya da kaçak ilaç satan kişiler ile yasal mevzuat çerçevesinde kurulmuş ve bu çerçevede faaliyet gösteren, yılda en az iki defa Sağlık Bakanlığı’nca detaylı denetlenen, her ilacın İlaç Takip Sistemi ile kontrol edildiği eczaneleri bir tutmak, akademik nosyonu olan bir hekime yakıştıramadığımız bir tutum olup, kullandığınız ifade ve ithamlar kabul edilebilir değildir.

Sayın Yılmaz,

Türk Diyabet Vakfı gibi güzide bir kurumda başkan yardımcısı olarak diyabet hastalarının hak ve menfaatlerini korumak gibi ulvi bir misyonu görev edinmiş olmanıza rağmen gerçek suç ve suçlular ile gerçek sorunlar üzerine yoğunlaşmak yerine eczane eczacılarını hedef almanızın anlaşılır bir tarafı yoktur.

Eczane eczacılarının sendikası TEİS (Tüm Eczacı İşverenler Sendikası) olarak 2016 yılında yapılan SUT değişikliği ile diyabet hastalarına ödemesi durdurulan 'şeker ölçüm cihazları' için Danıştay’a başvurarak 8 yıllık bir mücadele sonucunda bu cihazların yeniden ödeme kapsamına alınmasını sağladık.

Eczane eczacıları olarak hastalarımızın hak ve menfaatini korumak için yaptığımız bu ve benzeri mücadelelerin hiçbir yerinde hiçbir sağlık meslek mensubunu itham etmeden mücadelemizi sürdürdüğümüz gibi aynı özeni tüm sağlık çalışanlarından da göstermelerini beklemek, bizim en doğal hakkımızdır.

Tüm meslektaşlarımızı hedef alan ve eczacı camiasında infiale ve üzüntüye sebep olan itham ve ifadeleriniz için eczacı kamuoyundan deontoloji, etik kurallar ve kanuni zorunluluk gereği özür dilemenizi beklediğimizi bildirir, tüm yasal haklarımız saklı kalmak kaydıyla bilgilerinize sunarım.

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan

Kaynak için tıklayınız

Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :

Bu sayfadaki yazıların tüm hakları ilackonusu.com.tr'ye aittir.

"www.ilackonusu.com.tr" biçiminde açık kaynak gösterilmek kaydıyla (link verilerek) içerik kullanılabilir.

Açık kaynak göstermeden (link vermeden) yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.