Kongo, salgını kontrol altına alabilmek için mpox aşılarını onayladı..
1970 yılında ilk insan mpox vakasının görülmesinden bu yana finansman eksikliği nedeniyle aşılara erişemeyen Kongo, vakalardaki artış ve ülkede yayılan ölümcül yeni bir türün görülmesi üzerine, iki mpox aşısının kullanımını onaylayarak salgını önlemeye çalışacak
27 Haziran 2024 - 13:17

Demokratik Kongo'daki yetkililer, vakalardaki artış ve ülkede yayılan tehlikeli yeni türle mücadele etmek için iki mpox (Maymun çiçeği hastalığı) aşısının kullanılmasını onayladı.

Kongo'da geçen yılın başından beri 20.000 vaka görüldü ve başta çocuklar olmak üzere 1.000'den fazla ölüm görüldü.

Hastalık, yakın temas yoluyla yayılan, grip benzeri semptomlara ve irin dolu lezyonlara neden olan viral bir enfeksiyon. Çoğu vaka hafift ancak öldürücü de olabilir.

Bu hafta Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve bilim insanları, Kongo'nun Güney Kivu eyaletinde yeni ve daha ölümcül bir türün yayıldığı konusunda uyardı.

Sürece dahil olan belgelere ve kaynaklara göre, düzenleyici kurum, KM Biologics tarafından üretilen Bavyera İskandinav aşısı “Jynneos” ve “LC16” için acil kullanım izni verdi.

“Kongo, 1970 yılında ilk insan mpox vakasını gördü”

Dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Kongo, 1970 yılında ilk insan mpox vakasını gördü, ancak klinik araştırmalar dışında hastalıkla mücadele edecek aşılara veya tedavilere hiçbir zaman erişemedi.

Her iki araç da 2022'de mpox'un daha hafif bir türünün küresel çapta yayıldığı Avrupa ülkelerinde ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yaygın olarak mevcuttu.

Kongo'daki son salgında, ulusal ve uluslararası düzenleyici engeller, finansman eksikliği ve birbiriyle yarışan hastalık salgınları müdahaleyi engelledi.

Aşı İttifakı Gavi'nin genel müdürü Sania Nishtar geçen hafta Reuters'e, kuruluşunun onay alındıktan sonra ABD ve Japonya'dan aşı bağışlarını kolaylaştırmak için Covid-19 dönemi protokollerini kullanmaya hazır olduğunu söyledi. Çarşamba günü Bavyera İskandinavya'nın bir sözcüsü Kongo'daki onayı doğruladı.

DSÖ onayı da gerekiyor

Kongo makamları aşıları onaylamış olsa da, aşı alımını tek başına yapamayan düşük gelirli ülkeler için fon sağlayan Gavi, DSÖ’den bir tür onay olan "ön yeterlilik" almadan aşıları satın alamıyor.

Onayın olmaması durumunda Gavi, bağışlanan aşılara bağımlı olacak.

Bir DSÖ sözcüsü, ajansın aşı üreticileriyle birlikte bir onay süreci üzerinde çalıştığını söyledi. Sözcü, ülkeleri kendi onaylarını almaya ve süreci ilerletmek için DSÖ'ye daha fazla veri sağlamaya çağırdı.

Kongo'da ulusal düzeyde mpox operasyonlarını yöneten Cris Kacita, en fazla risk altındaki illerde müdahale için 84 milyon dolara ihtiyaç duyulduğunu ancak yalnızca 8 milyon doların toplanabildiğini söyledi.

Kaynak için tıklayınız

Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :
Manşetten

Bu sayfadaki yazıların tüm hakları ilackonusu.com.tr'ye aittir.

"www.ilackonusu.com.tr" biçiminde açık kaynak gösterilmek kaydıyla (link verilerek) içerik kullanılabilir.

Açık kaynak göstermeden (link vermeden) yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.