Güney Kore’de stajyer doktorların uzun süren grevi, sağlık çalışanlarının daha fazla yasal koruma talep etmesine neden oldu. Bu gelişmelerle birlikte Parlamento, hemşirelerin normalde doktorlar tarafından yapılan bazı tıbbi prosedürleri gerçekleştirmesine izin veren bir yasa tasarısını Çarşamba günü kabul etti.
Yıllardır hemşire lobi grupları ve sendikalar, çalışma koşullarını iyileştirmek için bir hemşirelik yasası çıkarılması yönünde baskı yapıyorlardı; ancak bu girişimler, doktorların sert muhalefeti ve iki partili bir uzlaşının olmaması nedeniyle engellendi.
Ancak binlerce stajyer doktorun Şubat ayında, hükümetin doktor açığını gidermek için tıp fakültelerine giriş sayısını artırma planını protesto etmek amacıyla ülke çapında bir grev başlatmasından bu yana, hemşirelerin hem yasal hem de iş anlamında taşımak zorunda oldukları yükün artmasıyla ilgili endişeler artıyordu.
Son dönemde artan Covid -19 vakaları hastaneleri doldurabilecek seviyeye gelme tehlikesini de beraberinde getirdi ve bu durum rakip partileri bu hafta bir uzlaşma aramaya yöneltti.
“19 yıllık bir mücadele”
Son düzenleme, hekim yardımcısı hemşirelerin bazı prosedürleri gerçekleştirmesine izin veren hükümet önlemlerine ilişkin yasal zemini hazırlamak amacıyla tasarlandı.
Kore Hemşireler Derneği, yasa tasarısını memnuniyetle karşılayarak, bunun 19 yıllık bir mücadelenin sonucu olduğunu söyledi.
Grup, yaptığı açıklamada, "Bugünkü yasa, hemşirelik bakım sisteminin kurulması ve evrensel sağlık kapsamının gerçekleştirilmesinin yolunu açarken, devletin üstün hemşirelik personelini eğitme, görevlendirme ve güvence altına alma sorumluluğunun temellerini attı" dedi.
“Doktorlar, hükümeti çalışanlar arasında ayrılık yaratmakla suçladı”
Ancak doktorların en büyük birliği olan Kore Tabipler Birliği, hükümeti hastane çalışanları arasında ayrılık yaratmakla suçladı ve yasanın nihayetinde hastalara zarar vereceğini söyledi.
Yapılan açıklamada, “Yasa dışı, ruhsatsız tıbbi uygulamaların yaygınlığı ve iş kapsamı konusundaki karışıklık nedeniyle tıp sektörü bir karmaşa içine girecek ve zarar tamamen sıradan vatandaşlara yansıyacaktır” denildi.
Bu sayfadaki yazıların tüm hakları ilackonusu.com.tr'ye aittir.
"www.ilackonusu.com.tr" biçiminde açık kaynak gösterilmek kaydıyla (link verilerek) içerik kullanılabilir.
Açık kaynak göstermeden (link vermeden) yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.