ChatGPT tıbbi teşhis koymak için henüz hazır değil..
Yeni yayınlanan bir çalışmada, ChatGPT'nin hastalıkları teşhis etmede pek başarılı olmadığı ortaya kondu. Araştırmacılar, sağlık sorunu yaşayan kişilerin sadece yapay zekaya güvenmemelerini, teşhis sürecinde insan uzmanlığına da başvurmaları gerektiğini söylüyor
8 Ağustos 2024 - 16:50

Yapay zeka araçlarının hızla gelişmesiyle, sağlık sorunu yaşayan birçok kişi bu teknolojilere başvurmayı tercih ediyor. Ancak, yapay zekanın tıp alanında insanların yerini almasına henüz daha vakit var gibi görünüyor

Hakemli dergi PLOS One'da geçen hafta yayımlanan bir çalışmaya göre hastalık teşhisi için doktora gitmek daha güvenli olabilir. Bu çalışmada, ChatGPT 3.5'in hastalıkları teşhis etme becerisini ölçmek isteyen araştırmacılar, karmaşık vakaları içeren Medscape adlı siteden 150 adet vaka seçti. 

Yapay zeka aracının bunları daha önceden görmüş olma ihtimalini elemek için 3.5 modelinin eğitiminden sonraki örnekler çalışmaya dahil edildi.

Bütün vakalar hastanın geçmişini, muayene bulgularını ve tanısal testleri içeriyordu. ChatGPT'nin yanıtları, aynı vakaları kullanan tıp uzmanlarının yanıtları ve yaptığı seçimlerle karşılaştırıldı.

Araştırmacılar ChatGPT'nin vakaların yüzde 49'unda doğru teşhisi koyduğunu tespit etti. Öte yandan yanlış tanıları elemede daha büyük başarı gösteren aracın genel doğruluk oranı yüzde 74'tü.

Ayrıca cevapların yüzde 52'si eksiksiz ve konuyla ilgiliyken, yüzde 43'ü eksik olsa da konuyla bağlantılıydı.

“Yapay zeka halüsinasyonları”

Sohbet botunun, kullanıcıların daha rahat anlayacağı şekilde yanıtlar verdiği de kaydedildi. Fakat araştırmacılar bu özelliğin, eksik veya alakasız bilgilerle birleşmesi durumunda yanlış anlaşılmalara yol açabileceğini söylüyor.

Bulgular, bir sağlık sorunu yaşayan kişilerin sadece yapay zeka araçlarına bağlı kalmadan doktora görünmesinin daha güvenli olacağına işaret ediyor.

Makalede, "ChatGPT ince farklılıklara sahip vakalardaki hastalıkları ayırt etmekte zorlandı ve model zaman zaman, yapay zeka halüsinasyonları diye bilinen yanlış veya mantıksız bilgiler üretti" diye yazan bilim insanları ekliyor:

“Bir doktora başvurmakta fayda var”

“Bu da tıbbi rehberlik için ChatGPT'ye tek başına güvenmenin riskini ve teşhis sürecinde insan uzmanlığının gerekliliğini vurguluyor.”

Öte yandan çalışmada kullanılan sürüm, ChatGPT'nin en gelişmiş modeli değil. Bu yüzden hem diğer modeller hem de başka şirketlerin araçları daha isabetli tanı koyabilir.

Yine de yanlış yönlendirilmemek için bir sağlık sorunu yaşandığında uzman bir doktora başvurmakta fayda var. 

Kaynak için tıklayınız

Bu haberleri de okumak isteyebilirsiniz :
Manşetten

Bu sayfadaki yazıların tüm hakları ilackonusu.com.tr'ye aittir.

"www.ilackonusu.com.tr" biçiminde açık kaynak gösterilmek kaydıyla (link verilerek) içerik kullanılabilir.

Açık kaynak göstermeden (link vermeden) yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.